Renault fórum

Renault forum a Renault klub Slovensko
Práve je 22 Dec 2024 07:20

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina [ letný čas ]

Solárne elektrárne na dom
Lacné baterie do notebooku

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 4 ] 
Autor Správa
 Predmet príspevku: spotreba
OdoslaťOdoslané: 30 Máj 2012 21:22 
Neprítomný
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 21 Aug 2011 21:39
Dobrý večer,
chcem sa opýtať ešte jednu vec: ako som spomínal, mám Scénic 1,6 , 79 kw, r.v. 2002, benzín.
Kolega, ktorý má ten istý model má palubný počítač, ma presviedča , že pri dojazdoch na križovatky, pri zastavovaní a pod.
pri vyhodenej rýchlosti je väčšia spotreba, ako keď ide so zaradenou rýchlosťou, a postupne podraďuje. Je to pravda?
Veď keď vyhodím rýchlosť, automaticky klesnú otáčky motora, a auto ide na neutrál, tak by malo mať menšiu spotrebu. Alebo je to naopak?

Profil Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mailovú správu  

Predmet príspevku: Re: spotreba
OdoslaťOdoslané: 30 Máj 2012 21:56 
Neprítomný
Administrátor
Administrátor
Obrázok používateľa

Založený: 23 Sep 2009 22:11
AUTO: Clio II 1,4 Extréme, automat
spam: Nie
Niektoré typi vstrekovania vypínajú dávku paliva pri brzdení motorom až do poklesu cca k 1000 otáčkam. Neviem či ten tvoj to má ale i keby to tak nebolo tak spotreba na voľnobeh je cca 1 liter na hodinu.

Toto je dosť diskutovaná téma a často sa k nej pridá i cena opotrebenia brzdových doštičiek pri dojazde na neutrál versus sena opotrebenia spojky.

OdoslaťOdoslané: 30 Máj 2012 23:47 
Neprítomný
Prispievateľ
Prispievateľ
Obrázok používateľa

Založený: 13 Feb 2012 14:09
AUTO: Renault Scenic 1,6 16V r.v. 2000
Urcite ma. Ano pri modernych vstrekovacich motoroch sa pri ubrati plynu vypinaju alebo idu na minimum vstrekovace, cize spotreba je minimalna. Vstrekovanie sa spusta znova pri cca 1500 az 1000 otackach, vtedy sa spusta rezim volnobehu. Takze narozdiel od karburatoroveho motora, kde je palivo strhávané prúdom vzduchu a pri brzdeni motorom, je spotreba vyssia, alebo porovnatelna, ako pri volnobehu.

Co sa tyka spotreby spojky, tak spojka sa optrebuvava hlavne vo faze radenia, cize ked sa presmykava, tam vela zalezi od citlivosti pri radeni. Presne to iste plati pri brzdách.

Scenic 1,6 16V 79 kW ma na volnobehu spotrebu okolo 1 - 1,4 litra. Osobne to robim tak, ze brzdim motorom, kym nepadnu otacky co najnizsie ( max 1x podradim ) a potom odradim a dobrzdujem. Tak isto postupujem pri vchadzani do obce. V dostatocnej vzdialenosti pustim plyn a ked auto spomali tak na 60-70 podradim na z 5 na 4 a tak bez brzdenia alebo s minimalnym pouzitim brzd ( prihliadnuc na dopravnu situaciu ) spomalim na mestsku rychlost.

OdoslaťOdoslané: 31 Máj 2012 09:28 
Neprítomný
Administrátor
Administrátor
Obrázok používateľa

Založený: 07 Okt 2009 09:27
AUTO: Dacia Logan II Arctica 1,2 16V 55 kW
spam: Nie
Áno, aj u mňa je to tak, že keď brzdím motorom, spotreba klesne na nulu, a keď vyhodím rýchlosť, spotreba tam nejaká je, lebo motor musí bežať, a pri brzdení motorom sa točí len tým, že auto ide.

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 4 ] 

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina [ letný čas ]

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ