No je tu čoskoro zima a naše tátoše treba udržať v dobrom stave.
Pretože v dôsledku nesprávneho používania môžu nastať poruchy na motoroch.
Ako sa správať k autu počas chladného rána a ako jazdiť, aby motor vydržal čo najdlhšie?
Tak v prvom rade je potreba používať kvalitné oleje, ktoré majú pri nízkych teplotách nízky odpor a nestrácajú svoje mazacie vlastnosti. V noci zmení zima olej na mazľavú tekutinu s tuhosťou džemu, zvlášť oleje triedy 20W 50 (do -15ºC), 15W 40 (do -20ºC), 10W 40 do (-25ºC).
Ja som mal doteraz Elf olej
.
Teraz som nasadil olej Mobil
Motor musí po naštartovaní prekonať odpor oleja, v čom by nebol problém, ak je zohriaty. „Keď vodič so studeným motorom vyrazí hneď vpred na plný plyn, v niektorých častiach systému mazania je olej tuhý a tak vznikne pretlak.
„Dieselom škodia vysoké otáčky. Ak nie je motor zohriaty na prevádzkovú teplotu aspoň 90 stupňov, netreba motor príliš zaťažovať,“ doplnil Čižnár. Pokiaľ musíme po krátkej jazde so studeným motorom zastaviť, je lepšie studený motor nechať chvíľu bežať.
Zohrievanie auta nemusí trvať dlho. Po jednej alebo dvoch minútach môžeme s autom odísť, ale nevytáčať motor a neísť na plný výkon.
Benzín a dieselOdlišnosti medzi dvoma svetmi motorov sú veľké. Pre benzínové motory platí, že ich zohrievanie je ľahšie a rýchlejšie. Napriek vyššej spotrebe sú vhodné na časté používanie do mesta. Vznetové motory sa zohrievajú dlhšie a znevýhodňujú ich aj nové systémy určené na zachytávanie pevných častíc vo výfukových plynoch. Diesel nie je niekedy zohriaty ani desať minút po naštartovaní a v bežnej premávke na to potrebuje desať kilometrov.
Kvalita paliva sa menej odrazí na benzínových motoroch, ktoré vo všeobecnosti aj pri mínusových teplotách lepšie štartujú. Na dochádzanie do práce a na krátke vzdialenosti sú najlepšie benzínové motory. Z ekonomického hľadiska je výhodné pridať k benzínovému pohonu plyn.
tak 6 pravidiel v zime• nechať zohriať na mieste aspoň minútu
• nevyužívať plný výkon
• vyhýbať sa vysokým otáčkam za studena
• nevyužívať ťah turbodúchadla, kým sa nezohreje
• používať kvalitné oleje
• po veľmi krátkej trase studený motor hneď nevypnúť