Keď som išiel kupovať svoje prvé auto do Nemecka, mal som vyhliadnutého Peugeota 307, no nakoniec som ho nekúpil pre jeho zanedbaný stav (samozrejme bol premocne vychvaľovaný jeho majiteľom za super stav a fotený vždy tak, aby nebolo vidieť ušúchané veci a pod.) Šiel som do iného autobazára, kde som natrafil na Renault Mégane Grandtour 1.5 dCi, 63 kW. Aj keď som mal spočiatku obavy práve zo značky Renault, ktorú vlastní mimochodom aj môj otec- Mégane 1997, 1.4, 55 kW a neustále je v servise,môžem si dnes po dvoch rokoch prevádzky spokojne mädliť ruky ako skvele som natrafil a kúpil toto auto.Ešte jednu vec treba pripomenúť - auto malo 2 a pol roka a najazdené malo 160 000 km! Za dva a pol roka! Predchádzajúci majiteľ bol na servisných prehliadkach každé 3 mesiace - samozrejme vždy po odjazdení 20 000 km! Ja mám na ňom odjazdených 31 000 km bez nejakej motorickej poruchy!Isteže súhlasím s názormi ostatných prispievateľov, že hodne závisí od predchádzajúcich majiteľov, majiteľa, ako sa k autu správal on a samozrejme aj súčasný majiteľ.A že určite zaleží na tom, ako natrafíš, pretože kúpiš 2 rovnaké autá, ktoré spolu zišli z jednej linky a jedno bude spoľahlivé a druhé sa bude stále kaziť... takže to potom súvisi aj s laxnosťou pracovníkov trebárs... Ja netvrdím,že by značka Renault bola vyrovnaná značke Volkswagen,čo sa týka spoľahlivosti, ale rozhodne netreba autá tejto značky zatracovať. Pokazí sa ti aj ten Volkswagen, akurát s tým rozdielom, že zacaluješ za opravu viac. Nechcem kydať na značku VW, ktorých majitelia si myslia, že majú najnezničiteľnejšie autá na svete, ale pre porovnanie,otec môjho kamaráta ma 5- ročného Passata a používa ho asi rok a pol... Za ten čas už bol v servise 3 razy pre závažne poruchy!Prvá bola tá, že po zošliapnutí plynu, auto začalo zrýchľovať až po asi dvoch sekundách.Druhý raz ho auto nepekne nechalo na ceste - problém v elektronike - auto nechcelo naštartovať.No a tretia bola tá najzávažnejšia, aj čo sa peňaženky týka - neviem presne opísať ten problém, ale ako mi kamoš zhruba opísal, malo to niečo dočinenia s olejovym čerpadlom a tlakom oleja alebo niečo také. A oprava? 1500 eur!!! Tak kde sa stala chyba? Prečo má kamarát, ktorý má taktiež Passata, ale o tri roky staršieho,hlavu v smútku? Pretože si žiadne peniaze z výplaty neušetrí, pretože tie nejdú jemu na účet, ale rovno do rúk automechanikov. Ďakujem pekne teda.Kamarátov Ford Focus je natom tak isto. Aj keď u neho zohľadňujem už aj vek auta - 10 rokov. Prečo kamarát, ktorý ma Fiat Marea nemá také problémy ako tí dvaja predchádzajúci a spokojne si jazdí?Aj ja mám neustále skúsenosti s tým, keď sa ma niekto opýta, aké auto vlastním s pitomím úškrnom. Ale to si netreba všímať. Ja som s tým mojím maximálne spokojný. A ešte jedna poznámka... Renaulty ponúkajú za málo peňazí, celkom dosť muziky, takže ja osobne dám vždy prednosť značke Renault, ktorý ma slušnú výbavu pred VW, ktorý je holý...a čo znamená slušná výbava? Hlavne praktická výbava... Passaty sú manažerské vozy, vo svojej výbave obsahujú aj mnoho zbytočných vecí, na ktoých si bežný občan nepotrpí, ktoré majú dotyčnej osobe poskytnúť maximálne pohodlie a tým auto aj zbytočne predražujú, nemyslíte?
|